Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
„Doamna Stanca” a câştigat concursul internaţional de ecologie
APM Satu Mare  - Luni, 30 Mai 2011

Etapa a V-a a Programului internaţional de educaţie ecologică „Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om” s-a finalizat la sfârşitul săptămânii trecute într-o locaţie inedită, în tabăra ecologică de la Márokpapi – Ungaria, realizată prin finanţare europeană, şi a cărei administrare este realizată de ONG-ul de mediu E-misszió Nyiregyhaza din Ungaria.

 

 Ţinând cont de faptul că utilizarea unor surse alternative de energie a devenit tot mai importantă pentru lumea de azi, tema celei de-a cincea ediţii a concursului „Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om” a fost: energia verde – energia regenerabilă.

 

Tematica concursului a vizat cunoaşterea unor noţiuni legate de energia regenerabilă, care sunt principalele surse de energie alternativă implementate în tot mai multe proiecte de noi construcţii. La etapa internaţională au participat echipajele câştigătoare ale etapelor judeţene desfăşurate în cele două judeţe de graniţă: Satu Mare şi Szabolcs-Szatmar-Bereg – Ungaria.

 

Concursul s-a desfăşurat în mijlocul naturii şi a constat din confecţionarea unei machete la orice scară cu tema „Tabăra ecologică” şi prezentarea ei astfel încât juriul să îşi facă o imagine clară despre ce oferă o astfel de locaţie inedită

 

Juriul concursului a fost format din: Elisabeta Bekkesy – director executiv APM Satu Mare, iniţiatorul şi sufletul acestui program, Otvos Ana – fost inspector de biologie care s-a implicat activ la toate ediţiile programului, Jáger Robert  - reprezentant al agentului economic care a sponsorizat în acest an concursurile din cadrul programului şi din partea partenerilor maghiari Kánya László - de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Fétikovizig – Mátészalka - Ungaria.

 

În timp ce juriul a deliberat, administratorul taberei a prezentat participanţilor istoricul taberei ecologice precum şi speciile de plante şi animale protejate care au fost identificate  în zonele înconjurătoare.


 

Clasamentul  final al celei de-a V-a ediţii a concursului „Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om” a fost  următorul: Locul I - Colegiul Naţional „D-na Stanca” Satu Mare, locul II - Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc” Satu Mare şi locul III – Liceul „Esze Tamas” Mateszalka Ungaria.

 

Ehipajele căştigătoare din România au fost formate din: elevii Borleştean Paul, Drotar Hella, Ilea Mădălina coordonaţi de profesoara Chertes Anca de la Colegiul Naţional „D-na Stanca”  şi Szdozsan Csilla, Csoki Helga, Kallos Beata, coordonaţi de profesoara Bartha Helga de la Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc”.

 

Toţi participanţii, elevii, cadrele didactice şi reprezentanţii organizatorilor au petrecut un sfârşit de săptămână într-o locaţie foarte frumoasă pe malul Tisei, cu multă verdeaţă şi voie bună, plecând cu promisiunea ca pe viitor  o astfel de tabără ecologică să se realizeze şi în judeţul Satu Mare. De menţionat este faptul că machetele realizate de participanţi au fost expuse în cadrul taberei eco, pentru a putea fi remarcate de toţi vizitatorii acestei locaţii.

3394 vizite
Distribuie pe